Начална Страница
 

Астрономическата обсерватория РОЖЕН

Националната астрономическа обсерваторията “Рожен” е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика на Балканите. Р азположена е в красива местност на билото на планината, близо до връх Рожен и и ма надморската височина от 1759 м. Г одишно е посещавана от 10 000 души от цял свят. Обсерваторията е построена през 1979 г. и разполага с метеорологична станция.

Предстои откриване на нов телескоп “Коронограф”, който ще наблюдава короната на слънцето.

Отворена е за посещение:
Всеки ден от 14- 16.00 часа
Цени на билетите:
За деща, пенсионери и учащи се: 1 лв.
За възрастни: 2 лв.
За нощни наблюдения: 5 лв.

Широка лъка

Село Широка Лъка е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Селото се намира на 8 км. от Пампорово и с.Стойките.

Смолянските езера

Седем каскадни свлачишни езера в подножието на митичните Орфееви скали на 10 км. западно от гр. Смолян, от които най-голямото и най-дълбоко е Бистрото езеро.

Чудните мостове

Чудните мостове са един от най-интересните природни феномени в Родопите. Намират се на 5 км. северозападно от село Забърдо. Те носят и името Еркюприя – от турски “ер”-земя и “кюприя” – мост. Два огромни скални моста в землището на с. Забърдо формирани след разрушение на стара пещера вследствие на земетресение. Най-високият пещерен отвор в България. В близост до втория мост може да видите входа на Ледената пещера, където дори в разгара на лятото се задържа лед. Ако продължите нататък ще откриете входа на Голямата пещера, където има останки от древни керамични съдове датиращи от 6-5 век преди Христа.

Други два, редки по своята красота, мраморни скални моста. Със своята внушителност горния мост смайва туристите. Дебелината на свода е около 20 метра, а пропастта под него е дълбока 45 метра. Мостът е широк 45 метра. По него минава стара пътека от с.Орехово за с.Забърдо. Вторият мост, който е на 200 метра от първия, е по-скоро тунел, дълъг 60 метра. Близо пред втория мост е входът на Ледената пещера, в която до късно лято се задържа лед. От село Забърдо до Чудните мостове има черен път. В близост до природния феномен са двете хижи – Чудните мостове и Скалните мостове.

Триград

Триградското ждрело е впечатляващо с размерите и формата си. Пътят от Девин до село Триград минава по живописното ждрело над реката. В пещерите наоколо са намерени останки и рисунки от праисторически хора. Тук се намира пещерата Дяволското гърло, а на запад по Триградското плато и Ягодинската пещера. В района има и много неизвестни и непроучени по-малки пещери..
В края на Ждрелото в посока село Триград от долната страна на пътя е входа за пещерата Дяволското гърло. Пещерата е електрифицирана и благоустроена пригодена за туристи. В нея могат да се видят много красиви пещерни образувания. През пещерата минава и Триградска река и образува водопад и малко езеро в самата пещера.