Начална Страница
 


Пешеходен маршрут до параклиса Св.Св.Константин и Елена

От центъра на селото се тръгва по асвалтов път по посока Кайковска махала (пътят е асфалтиран само до началото на тази махала). В Кайковска махала може да се разгледа църквата Св. Св. Петър и Павел. В архитектурно отношение е една от най-хубавите в Средните Родопи. В непосредствена близост до църквата се намира старото килийно училище, първият учител е Стою Калайджиев от с. Широка лъка. В училището не може да се влезне, тъй като не е реставрирано. Като се продължи по маршрута и се излезне от махалата се стига до кръстопът, в близост до който има трафопост – завиваме вдясно. Малко след като продължим пътят минава покрай параклиса Св. Троица. Продължавайки по черния път след няколко минути пред нас се разкрива прелестна гледка към Перелишкия рид, вр. Орфей и вр. Перелик. Следвайки пътя си отново стигаме до разклонение, продължаваме направо. Навлизаме в сенчеста част, заобиколени сме от високи ели, напред се вижда само пътя, а от дърветата лъха успокояваща свежест, която ни предразполага към красивата гледка, която скоро ще се открие пред нас. Пътят се спуска, вече се веждат старите порутени къщи, където преди доста години хората от някои фамилии прекарвали лятото. Вижда се параклиса, продължаваме по пътя, който се изкачва.
Преди около 2000 години на това място е имало крепост (не е доказано дали е тракийска).
Легендата за построяването на първия параклис на това място е следната: Преди много години е имало една жена, която в продължение на много време всяка вечер чувала препускане на коне (от една местност, покрай която сега минава черния път към параклиса, към мястото на което е построен). Една вечер имала явление, че трябва да се построи параклис на Св. Св. Константин и Елена, на мястото на което е сега. Има друга легенда, в която се казва че Св. Константин и Св. Елена са майка и син.
Така бил построен първият параклис на това място. Този параклис бил разрушен от гръм. След време хората от селото решили да го възобновят, като го преместили малко вляво. Минало доста време и параклиса сам се срутил.
През 1999 г. отново е построен на първото място по инициатива на Кръстьо Стоев (от с. Стойките) и Георги Георгиев (от гр. Девин).