Начална Страница
 


Еднодневна екскурзия до Ягодинската пещера и Дяволското гърло


Началната точка за отпътуване по маршрута е пред читалището в центъра на селото, а часът се уточнява с туристите спрямо удобно за тях време. Тази екскурзия се организира за не по – малко от 8 човека.
Първото населено място, през което се минава е с. Широка лъка. Минавайки през него се връщаме 1-2 века назад в епохата на Българското Възраждане. Селото е разположено амфитеатрално на двата бряга на река Широколъшка. Многобройните къщи, съхранили характерната родопска архитектура, калдъръмени улици, сводестите мостове на реката, песните и обичаите на местните хора са дали основание с. Широка лъка да бъде обявено за архитектурен и етнографски резерват. Забележителностите, на които може да се насладите са:
Скален феномен “Главата” – интересното скално образование се намира в близост до с. Широка лъка, по горския път за с. Кукувица, на 100 м. от шосето. Погледнат от източната му страна, скалният блок има формата на глава на овен. Скалният феномен може да се види и от пътя Стойките – Девин.
Скален феномен “Момата” – на около 1 км. от Широка лъка се издига красива скала, наподобяваща отдалеч мома с хурка в ръка. Образованието й е свързано с ерозията на скалите и въздействието на външните земни сили, формирали уникалното образование, за което местните жители са сътворили прекрасна легенда.
Продължаваме по маршрута, а следващото населено място, през което минаваме е Настан (кв. на гр. Девин). Малко преди Настан покрай пътя се намира още един скален феномен:
Скален феномен “Слона” – намира се непосредствено след разклона на пътя Девин – Смолян, преди началото на кв. Настан, непосредствено след ВЕЦ “Девин”. Природните сили изваяли причудлива скална форма, наподобяваща фигура на слон. Появата й най – вероятно е свързана с разрушаване на древна пещера от реката или при земетресение.
Маршрутът ни минава още през селата Грохотно и Гьорвен.
Не след дълго пътят ни минава през величественото и впечетляващо с красотата си Триградско ждрело, разположено по поречието на река Триградска. Същинската част на ждрелото се разпростира на 2-3 км. по протежение на реката. От двете страни се издигат мраморни скали, образуващи тесния пролом, от където идва найменованието “тунела”. Височината на скалите на места достига 250 м. Средната надморска височина на ждрелото е около 1450 м. Природната забележителност “Триградско ждрело” е обявена за защитена територия през 1963 г.
Един от феномените на Триградското ждрело е пропастната пещера “Дяволското гърло”, формирана при падане на земни пластове.
По прокопан тунел (150 м) се стига до впечетляваща с размерите си зала на пещерата, която може да побере катедралата “Св. Ал. Невски”.
След посещението ни в “Дяволското гърло”, продължаваме към “Ягодинската пещера”.
“Ягодинската пещера” е една от най-красивите в България. Пещерата, известна още като “Имамова дупка”, се намира до Буйновска река и е част от неповторимия карстов комплекс на Буйновското ждрело. Пещерата е дълга 10 км., пететажна, лабиринтна и пропастна.
Посетителите на пещерата влизат през прокопания изкуствен отвор, докато естественият е на 30 м. над реката, на 1 км. нагоре по пътя.

Входа за пещерите се заплаща на място:

Ягодинска пещера:
- деца – 1лв.
- възрастни – 2лв.

Дяволско гърло:
- деца – 1лв.
- възрастни – 2лв.

Стойките – Триград –45км. (20.25лв.);
Триград – Ягодина – 13км. (5.85лв.);
Ягодина – Стойките – 50км. (22.50лв);

Цените се отнасят за група до осем човека.